Блог

Теплові насоси «під ключ»
для приватних будинків, квартир,
комерційної нерухомості
та  промисловості

Типи теплових насосів: як вибрати свій?

Установка теплового насоса - ідеальне рішення, якщо при вирішенні питання опалення приміщення, безперебійної подачі гарячої води та кондиціонування для Вас прерогативою є економія коштів без втрати максимально можливої ​​функціональності обладнання. Але який тепловий насос варто вибрати? Їх на сьогоднішній день безліч. То який же підійде саме Вам?

Насправді, все не так вже й складно. Основним критерієм для поділу насосів на типи є джерело, з якого вони дістають енергію. Тому, перш за все, розглянемо саме цей фактор.

Дата
липня 09, 2018
628

Повітряний тепловий насос

Основне джерело енергії, як зрозуміло з назви, повітря. Але як можна отримати тепло, коли температура того ж повітря за вікном в окремі періоди року може досягати -15 °С, а то і -25 °С? Відповідь проста. Навіть при такому жорсткому «мінусі» за вікном наша прекрасна планета Земля має значний запас теплової енергії. Якби не цей фактор, то ми б з Вами особисто стали свідками того, як Менні, Сід і Дієго (сподіваюся, всі пам'ятають цей мультфільм) рятують людське дитинча, яке відбилося від племені. Так-так, було б щось схоже на льодовиковий період ... Ну нехай, ми трохи відволіклися. Отже, тепловий насос передає енергію в систему опалення будинку, попередньо збираючи її буквально з повітря, концентруючи в собі. Таким чином, при все тому ж жорсткому «мінусі» за вікном (-15 °С ... -25 °С), з крана у нас може текти вода з температурою + 45 °С, а то і + 80 °С - все залежить від нашого бажання.

Природно, чим тепліше буде вода, тим більше доведеться за це заплатити з власного гаманця. З огляду на це найоптимальнішими тепловими насосами є ті, які видають температуру + 45 °С, а то і ще менше. Зрештою, Вам же не заварювати чай під струменем води з крана! До таких систем можна зарахувати:

  • теплу підлога;
  • теплі стіни;
  • фанкойли.

До речі, комбінуючи фанкойл з тим же тепловим насосом, можна отримати два в одному: і систему опалення, і систему кондиціонування.

Характерна особливість теплового насоса повітряного типу - падіння потужності при зниженні температури за вікном. Тому, перш за все, радимо визначитися, які саме надії Ви на нього покладаєте.

Якщо в пріоритеті максимальна економія, мінімальні фінансові витрати і підвищена окупність, то такий тепловий насос прекрасно вписується за всіма пунктами.

Якщо ж Ви хочете мати стабільну температуру в будинку незалежно від погодних умов, радимо придивитися до водяних або ґрунтовим теплових насосів.

 

Водяний тепловий насос

Значною перевагою теплового насоса даного типу є, перш за все, низька установча потужність. Відповідно, обладнання працює більш стабільно навіть при коливаннях температури повітря. Закономірно, що цей фактор досить позитивно впливає на економію коштів при постачанні будинку електроенергією.

Але, в той же час, особливості функціональності обладнання порядком обмежують можливості застосування такого теплового насоса. У холодну пору року водойми замерзають. Щоб це не впливало на роботу обладнання, потрібно буде пробурити досить значні свердловини. При цьому свердловини більше 20м вже є недоцільними, оскільки насосу потрібно дуже велика потужність, щоб здіснити забор енергії. Цей фактор цілком може звести на «нуль» всю можливу економію.

Крім іншого, бажано, щоб будинок знаходився в безпосередній близькості від водної артерії. В такому випадку можна буде вести мову про стабільно високий рівень води в свердловині і можливість скидання відпрацьованої води.

На жаль, на даний момент в Україні досить складно отримати дозвіл відповідних інстанцій на використання природних ресурсів. З огляду на це, при установці водяного і грунтового насосів можуть виникнути проблеми з легалізацією їх функціонування.

 

Грунтовий тепловий насос

Незважаючи на труднощі з легалізацією, наш народ не відмовляється від застосування теплових насосів, які черпають енергію з землі. Тому їх також варто розглянути.

Отже, на сьогодні в нашій країні найбільш активно використовуються грунтові теплові насоси з глибиною буріння до 50 м.

Як позитивну сторону особливостей експлуатації слід згадати мінімальну залежність від природних коливань температури. Відповідно, з причини цього ми можемо вести мову про низьку установчу потужність, завдяки чому значно знижується вартість підведення електроенергії.

Але, природно, варто згадати і негативні моменти. Наприклад, ціна буріння свердловини може не поступатися в ціні самому теплового насосу. Що, в свою чергу, досить сильно впливає на термін окупності витрачених фінансів.

Так що увагу на даний тип грунтового насоса варто звернути, насамперед, якщо при виборі системи опалення мова йде про витрати на проведення електричної мережі до будинку.

 

Який тепловий насос вибрати в підсумку?

В 9/10 варіантів це - повітряний тепловий насос. Розглядати водяний і грунтової типи варто в тому випадку, якщо має місце специфічне розташування об'єкта, або гостро ставиться питання ціни підключення до електромережі.

 

Зворотній зв'язок

Заповніть, будь ласка, форму і ми передзвонимо Вам. Ми відповімо на Ваші питання і надамо необхідну консультацію!

Це поле - обов’язкове
Це поле - обов’язкове
Це поле - обов’язкове

Ми не займаємось розсиланям рекламних повідомлень,
а також не передаємо контактні дані третім особам

Чекаю дзвінка